Posiłki dostarcza: „Karczma Pod Jaworem”, ul. Płońska 32A, 05-170 Zakroczym

Zbilansowany jadłospis dostosowany do potrzeb dzieci.


JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  25.05-29.05.2020

 

  Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek

Śniadanie

Pieczywo mieszane, masło, wędlina, warzywa, kakao.

 

Płatki kukurydziane na mleku
Pieczywo mieszane, masło, dżem, miód herbata z cytryną 
Pieczywo mieszane, masło, filet z indyka, warzywa, kakao

 

Makaronik na mleku. Pieczywo mieszane, masło, pasztet domowy warzywa herbata z cytryną. Pieczywo mieszane, masło, serek do smarowania, wędlina, warzywa, kakao

Alergeny

1,7

1,7

1

1,7

1,7

Zdrowa przekąska

owoce

owoce

owoce

owoce

owoce

Obiad

Zupa kalafiorowa
Makaron spaghetti z mięsem sosem pomidorowym
Kompot owocowy
Zupa ogórkowa
Naleśniki z serem i musem owocowym
Kompot owocowy
Krupnik z kaszy jaglanej
Szynka  duszona w sosie, ziemniaki, marchewka z groszkiem
Kompot owocowy
Rosół z makaronem  Kolorowy kociołek (kasza bulgur, mix warzyw na parę, indyk Kompot owocowy Zupa szczawiowa Pierogi z serem i polewą z jogurtu naturalnego, brzoskwinia, Kompot owocowy

 

Alergeny

1,

1,3,7

1,7,

1,3,7

1,3,7,9,10

Podwieczorek

Kisiel owocowy
Wg domowego przepisu
Ciasto domowe
Z małą ilością cukru
 
Mini kanapeczki, wędlina, warzywa Deser jogurtowy , chrupki kukurydziane

 

 

Rogaliki maślane z  domową wiśniową konfiturą z niską zawartością cukru – receptura firmowa
Sok 100%
Ryż z jabłkiem i cynamonem

 

 

 

1,3,7

1,7

3,7

3,7

1,3,7

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Copyright © 2017. All rights reserved.     
Font Resize
KOLOR