Posiłki dostarcza:

„Karczma Pod Jaworem”, ul. Płońska 32A, 05-170 Zakroczym

Zbilansowany jadłospis dostosowany do potrzeb dzieci.

 


JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY  01.03- 05.03.2021r.

Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek

Śniadanie

Pieczywo mieszane, masło, ser biały, dżem, warzywa, kakao.

 

Zupa mleczna
Pieczywo mieszane, masło, polędwica sopocka, warzywa, herbata z cytryną
Pieczywo mieszane, masło, wędlina ,warzywa, kakao.

 

Zupa mleczna Pieczywo mieszane, masło, pasztet, herbata z cytryną. Pieczywo mieszane, masło, twarożek warzywami, kakao.

 

Alergeny

1,7

1,4,7

1,7

7

1,3,9

Zdrowa przekąska

owoce

owoce

owoce

owoce

owoce

Obiad

Krupnik. Kurczak pieczony, ryż, warzywa z pary. Kompot owocowy.

 

Zupa ogórkowa. Naleśniki z serem i musem owocowym. Kompot owocowy Ziemniaczana z pomidorami. Zapiekanka makaronowa z indykiem, surówka colesław. Kompot owocowy. Rosół z makaronem Pulpeciki wieprzowo-jaglane w sosie koperkowym, ziemniaki, buraczki. Kompot owocowy Zupa jarzynowa Medaliony z dorsza, ziemniaki z wody, surówka z kiszonej kapusty. Kompot owocowy.
 

Alergeny

1,7

1,3

1,3

1,7

1,3,7

Podwieczorek

Budyń jaglany,
Ciasteczka domowe. 
Mini kanapeczki z szynką i warzywami. Herbata z cytryną. Ciasto domowe – szarlotka.

 

Bułka grahamka
z pieczonym schabem
i warzywami.
Andruty domowe
Kawa zbożowa. 

Alergeny

1,7

7

1,7

1,3,7

7

 

 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

Copyright © 2017. All rights reserved.     
Font Resize
KOLOR