Posiłki dostarcza:

„Karczma Pod Jaworem”, ul. Płońska 32A, 05-170 Zakroczym

Zbilansowany jadłospis dostosowany do potrzeb dzieci.

 


JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY – 21- 25.06.2021r.

Poniedziałek          Wtorek            Środa Czwartek             Piątek
Śniadanie
Pieczywo mieszane, masło, wędlina / hummus warzywa, kakao
Zupa mleczna Pieczywo mieszane, masło, dżem, miód ,herbata
Pieczywo mieszane, masło, filet z indyka, warzywa, kakao.
Zupa mleczna Pieczywo mieszane, masło, pasztet domowy warzywa herbata z cytryną.
Pieczywo mieszane, masło, serek do smarowania , wędlina, warzywa, kakao.
Alergeny
1,3,7
             1,7
                 1,7
1,7
1,7
Zdrowa przekąska
owoce
owoce
owoce
owoce
owoce
Obiad
Zupa letnia z sezonowych warzyw. Pieczone pałki z kurczaka, ryż basmatii i colesław. Kompot owocowy
Rosół z makaronem Burger z indyka z pieca , ziemniaki z wody, fasolka szparagowa. Kompot owocowy.
Barszczowa Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną nieprażoną, surówka z marchewki Kompot owocowy.
Ogórkowa Gołąbki inaczej, ziemniaki z wody, sałata lodowa z polewą jogurtową Kompot owocowy
Żurek z jajkiem Kluski leniwe z polewą z jogurtu naturalnego. Kompot owocowy.

Alergeny

7
             1,7
              1
7
1,3,7
Podwieczorek
Deser jogurtowy , chrupki jaglano – kukurydziane
Jaglanka zapiekana pod owocami.
Kolorowy talerzyk owoców sezonowych, wafle kukurydziane.
Domowe mini gofry , owoc.
Mini kanapeczki z wędliną i warzywami.

Alergeny

    1
             1,3
                   1
1,3,7
1,7
 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Copyright © 2017. All rights reserved.     
Font Resize
KOLOR