Posiłki dostarcza:

„Karczma Pod Jaworem”, ul. Płońska 32A, 05-170 Zakroczym

Zbilansowany jadłospis dostosowany do potrzeb dzieci.

 


JADŁOSPIS PRZEDSZKOLNY 19- 23.04.2021r

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Śniadanie
Pieczywo mieszane, masło, polędwica sopocka warzywa, kakao.
Zupa mleczna. Pieczywo mieszane, masło pasta jajeczna, warzywa, herbata.
Pieczywo mieszane, masło, warzywa, wędlina kakao.
Zupa mleczna Pieczywo mieszane, masło, pasztet domowy warzywa herbata.
Pieczywo mieszane, masło, ser żółty , warzywa kakao.
Alergeny
1,3,7
1,7
1,7
1,7
1,7
Zdrowa przekąska
owoce
owoce
owoce
owoce
owoce
Obiad
Krupnik jaglany
Pierogi z mięsem, surówka z kiszonej kapusty.
Kompot owocowy.
Zupa pomidorowa z makaronem Gołąbki bez zawijania w sosie koperkowym, ziemniaki, marchewka na ciepło.
Kompot owocowy.
Kapuśniaczek Makaron z serem i musem owocowym, warzywo do pochrupania. Kompot owocowy.
Zupa brokułowa. Nagetsy drobiowe , ziemniaki pieczone, mix warzyw na parę. Kompot owocowy.
Zupa ogórkowa Ryba z pieca, ziemniaki, surówka pekinki.
Kompot owocowy.
Alergeny
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,7
1,3,4
Podwieczorek
Waniliowy pudding ryżowy.
Muffinki z owocami
(wypiek firmowy)
Kawa inka
Mini kanapeczki z mięsem pieczonym, warzywa.
Tarta z owocami.
Deser jogurtowy wafle kukurydziane.
Alergeny
1
1,3
1,7
1,3
7
 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr
w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej
bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie
z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.
Copyright © 2017. All rights reserved.     
Font Resize
KOLOR